Valgte Wilfa varmepumpe med markedets beste garanti


Med Wilfas kraftigste varmepumpe er familien i Sandefjord klare for å nyte svale sommerdager med aircondition før de får en jevnere og langt rimeligere oppvarming til vinteren.


– Slik strømprisene er blitt i Sør-Norge, har vi tjent inn denne varmepumpen på ett år. Alle besparelser på strømregningen etter det blir ren nettogevinst. Derfor ønsket vi å investere i en varmepumpe så raskt som mulig for å ha det klart i god tid før vinteren, og som bonus kan vi bruke den som aircondition om sommeren, sier Sigurd Skjefstad.

Varmepumpe-case-Sigurd-foran-varmepumpe.jpg

For mens de fleste forbinder varmepumpen med oppvarming, kan den enkelt også brukes for det motsatte: I stedet for å blåse varm luft inn i huset, trekkes den varme lufta ut.

– Det er veldig behagelig å kunne kjøle ned huset på de varmeste sommerdagene, særlig på ettermiddagen og kvelden når du kommer inn fra varmen og barna skal sove. I Sandefjord har vi jo også flest soldager i hele Norge, sier Sigurd.

Wilfa-varmepumpe-installering.jpg

Svalbard Extreme har som de andre varmepumpene fra Wilfa et karbon- og ionfilter som renser lufta og fjerner vond lukt og bakterier – perfekt ved stekeos eller vedfyring. Et hepa-filter er effektivt mot pollen så lenge det rengjøres jevnlig.

Økt strømregning og sprengfyring

Det var likevel primært for vintersesongen at han hadde begynt å undersøke ulike varmepumper da han kom i kontakt med Wilfa. Eneboligen fra starten av 1950-tallet går over tre etasjer og kjeller og er ikke særlig godt isolert. Særlig i første etasje, som også er der familien oppholder seg mest, har det vært krevende å holde en god nok temperatur med panelovner.

Dermed har det gått veldig mye strøm – og stadig mer ved.

– I januar 2021 hadde vi et forbruk på 4 300 kWh. Så ble jo strømmen både tre og fire ganger så dyr, og vi ble flinkere til å spare der vi kunne. I januar i år greide vi oss derfor med 2571 kWh. Men da fyrte vi også tre ganger mer enn normalt, og måtte som mange andre ut midtvinters for å få tak i mer. Da var veden både dyrere og av dårligere kvalitet, sier Sigurd.

I tillegg til den stadig høyere prisen har panelovnene og vedovnen også gjort det vanskelig å holde jevn temperatur.

– Panelovnene greide ikke å få stua og kjøkkenet til å holde mer enn 16-17 grader da vi kom ned om morgenen. Med mindre det var noen som sto opp veldig lenge før de andre, rakk vi ikke å få det ordentlig varmt før det var tid for å dra på skole og jobb. Varmen ble også veldig sentrert rundt peisovnen og dårlig fordelt i rommet.

Mange hus er dårlig isolerte

Det er det slutt på nå som Wilfa Svalbard Extreme henger på veggen. Wilfas kraftigste modell har en effekt på 7,2 kWh, og er beregnet nettopp for større hus som ikke er så godt isolerte – noe som gjelder de aller fleste boliger bygget før 2000.

Hvilken modell som best dekker dine behov, handler om arealet som skal varmes opp og kjøles ned, hva slags klima du bor i og hvor du kan og vil plassere varmepumpa. Hos familien i Sandefjord var ikke salg- og produktsjef Bjørnar Westerås i Wilfa varmepumper i tvil om at de burde gå for den vegghengte toppmodellen. I den åpne stua og kjøkkenet kan varmepumpen blåse den varme eller kalde lufta ut i rommet der den fordeler seg jevnt uten store hindringer, og også gå videre ut i gangen og opp i trappeløpet.

Gulvmodellene sender luftstrømmen langs gulvet, og kan derfor være hensiktsmessig om du har særlig kalde gulv.

Alene om garanti på sju år

– Selv om det ikke er et poeng å ha en varmepumpe med unødvendig høy effekt, må den i hvert fall ikke være for liten. Da vil den veldig ofte gå for «full maskin», noe som kan sammenlignes med en bil som trekker en litt for tung tilhenger. Det gir slitasje og gjerne også et høyere støynivå, sier Westerås.

Wilfa Svalbard Extreme har en egen stillemodus, er meget energieffektiv og betjenes via fjernkontroll eller en app. Det gjør at du også kan regulere temperaturen på vei hjem fra jobb eller ferie. Et karbon- og ionfilter renser lufta og fjerner vond lukt og bakterier.

En viktig grunn til at familien valgte Wilfa var at de som de eneste på det norske markedet tilbyr en garanti på sju år.

Wilfa-varmepumpe-plassering.jpg

– I tillegg til hjelp med å velge riktig varmepumpe, fikk vi også veldig gode råd for plassering både av inne- og utedelen. Her er det mange hensyn å ta, så du får best mulig effekt og gode løsninger som også ivaretar det estetiske. Installatøren så løsninger vi aldri hadde sett alene, sier Sigurd Skjefstad.